'Seçime doğru' endişeleri...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı açıklamalarına gönderme yaparak “siyasi cinayetler olabilir” şeklindeki açıklaması tartışmalara konu oldu. İktidar çevrelerinden “ortalığı karıştırmak, gerginlik yaratmak istiyor” türü tepkiler gelirken İçişleri Bakanı Soylu kendilerinde bu yönde bir “istihbarat” olmadığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu ile aynı kaygıyı paylaşan başka açıklamalar da oldu. Mesela Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bu yönde bazı “dost” uyarıları aldığını söyledi. Mesela Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Kılıçdaroğlu’na hak veren bir açıklama yaptı ve siyasi suikastlar konusunda “somut şüpheler” bulunduğunu ve seçim sürecinde provokasyonlar olabileceğini dile getirdi. 

Ve şaşırtıcı bir şey oldu; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kılıçdaroğlu’nun sözleri üzerine araştırma-soruşturma başlattı. Şaşırtıcı derken ortalıkta lafı edilen envai çeşit suç iddiası (Sedat Peker’in ortaya attığı iddialar mesela) varken harekete geçmeyen savcıların Kılıçdaroğlu’nu dikkate almasını kastediyorum elbette. Ancak muhtemelen bir süre sonra bu soruşturma sonucunda “somut” herhangi bir netice elde edilemediği açıklanacaktır. Soruşturmanın Kılıçdaroğlu’nun aleyhine dönmesi olasılığı da var tabii; “Asılsız bir söylemle kamuoyunda gerginlik ve tedirginlik yaratarak…” gibi bir gerekçe ile…

“Siyasi cinayetler olabilir” sözlerini destekleyecek veya boşa çıkartacak açıklıkta bir şey söyleyecek durumda değilim doğal olarak. 

Ancak siyasi atmosferde giderek tırmanma eğiliminde bir “gerginlik” olduğunu ve bu durumun “bazılarını” motive eden, harekete geçiren bir etkisi olabileceğini söylemek için “güvenlik” veya “istihbarat” konularında uzman olmak gerekmiyor.

Kuşkusuz ki bu gerginlik durduk yere ortaya çıkmıyor ve tırmanmıyor. 

Hafızalarımızı çok da zorlamadan birkaç “örnek” olayı hatırlayalım…

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete 21 Nisan 2019'da Piyade Er Yener Kırıkçı’nın Ankara Çubuk'taki cenaze töreninde “linç” girişiminde bulunuldu. Osman Sarıgün adında biri Kılıçdaroğlu’na yumruk attı. Linç girişiminde bulunanlar, Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerin sığındığı evi yakmak istedi. Olayın ardından gözaltına alınıp tutuklanan Osman Sarıgün adli kontrolle serbest bırakıldı. Sosyal medyada yandaş çevreler tarafından “Osman Amca Yalnız Değildir” kampanyası yapıldı.

- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 20 Mayıs 2021 günü Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere’de Cengiz İnşaat tarafından işletilmek istenen taş ocağına karşı direnen köylüleri ziyaretinde partisini “PKK ile işbirliği yapmakla” itham eden protestolarla karşılaştı, tehditlere maruz kaldı. 

26 Mayıs günü partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan’ın bu olayı ele alırken yaptığı açıklama, “Yine dua et ki gelin hanıma çok ileri gitmeden bir ders verdiler. Bu da Rizelinin edebini, adabını gösterir.  Bu daha bir. Daha neler olacak neler. Daha dur bakalım bunlar iyi günleriniz” şeklinde oldu.

- 17 Haziran 2021 günü HDP’nin İzmir’deki binasını basan Onur Gencer isimli ırkçı saldırgan, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı kurşunlayarak öldürdü, binayı ateşe verdi. 

- Hakkında kapatılma davası açılan HDP ile ilgili “örnek” hatırlatmak herhalde yersiz bir çaba olur. Zira bu parti ve yöneticileri, üyeleri iktidar ortakları ve medyadaki yorumcuları tarafından günde ortalama üç öğün “terörist” ithamları altında faaliyet yürütmeye çalışıyorlar. 

Ve zaten CHP ve İyi Parti’ye karşı AKP-MHP koalisyonunun yürüttüğü kampanya da esas olarak HDP üzerinden yapılıyor, bu partiler “terör işbirlikçisi” olarak itham ediliyor. Bu partiler de HDP ile yan yana gelmemek çabası içerisinde savunma yapıyor.

- Son olarak, 7 Ekim 2021 günü Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, belediyeler üzerinden hedef aldığı CHP’yi eleştirirken, “Ülkenin yönetimine talip olduklarını söylemekten vazgeçmelerinin kendileri için daha iyi olacağını da hatırlatmak istiyoruz” dedi.

Bu siyasi gerginlik ortamına esas olarak AKP-MHP koalisyonunun politika ve söylemleri nedeniyle maruz kaldığımız çok açık olmalı.

“Siyasi suikastlar olabilir” kaygısının yanı sıra insanlarda ülke seçime doğru giderken bu gerginlik ve kutuplaşma siyasetinin bir şantaj siyaseti boyutlarına tırmandırılabileceği endişesi de var. Bu endişeyi paylaşanların haklı nedenleri de var.

Çünkü 7 Haziran 2015 ve peşi sıra yapılan 1 Kasım seçimleri arasındaki beş aylık süre zarfında olup bitenler hafızalarımızda halen canlılığını koruyor. 

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 24 Ağustos 2019’da Sakarya’da yaptığı konuşmayı da hatırlıyoruz: “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler, insan yüzüne çıkamaz.”

Sahi, sayın Davutoğlu o defterleri artık açsa ya…

7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki 5 aylık süreçte neler olduğunu biliyoruz da kapalı kapılar arkasında seçim atmosferini “dizayn” etmek, seçmen tercihlerini manipüle etmek için ne tür senaryolar hazırlanıp devreye sokulduğunu bilmek de hakkımız. Bedelini ülke olarak çok ağır ödedik çünkü.

Kutuplaşma ve gerginlik siyaseti bugüne değin iş görmüş olabilir; ama artık sadece, hala bu politikadan medet umanların acizliğini ve ülkeyi yönetmek adına dillendirecekleri bir umutları olmadığını ifade ediyor.

15 Ekim 2021 P24 Blog - ‘Seçime doğru’ endişeleri…



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlla da İzmir...

#ŞehirNöbeti notları :)

Dersim'de hakim kanaat: Gülistan Doku...